Presentatie van het boek Punterbouw Schreur, 11 generatie punterbouwers  op 1 februari 2008 op de werf in Giethoorn

 

In het begin van achttiende eeuw begon Koop Jacob Smit  een punterwerf in Giethoorn. Hij was, als stichter van onze werf, de eerste in een lange rij punterbouwers.

Met de komst van Jeroen Schreur, in de zomer van 2007, als punterbouwer op onze werf, heeft de elfde generatie punterbouwers op Punterbouw Schreur haar intrede gedaan. De komst van Jeroen vonden we  een mooie aanleiding  om onze klanten, relaties  en puntervrienden door middel van een boek iets te vertellen over de historie van onze  werf en over allerlei andere zaken met betrekking tot de punter

 

De laatste weken was er in de pers veel te doen over een eeuwenoud simpel boerenbootje, de punter  en de bouwers,  opa Jan Harm,  vader Jan en (klein)zoon Jeroen Schreur. Deze drie van de  in totaal elf generaties punterbouwers werken op dit moment in Giethoorn op bijna dezelfde ambachtelijke wijze als de eerste telg uit deze punterbouwersdynastie, Koop Jacob Smit, aan het begin van de achttiende eeuw.

De schrijver van het boek Punterbouw Schreur, 11 generaties punterbouwers, Frans Prins, al jaren gast op de werf, kreeg het verzoek van Jan Schreur of hij niet een folder wilde herschrijven. Er moest iets leuks over de werf in komen te staan en ook iets over hoe je met een punter moet zeilen. Maar ja, toen kwamen de Schreurties met allemaal leuke dingen aanzetten zoals fotoboeken en bijvoorbeeld een klein boekje: Historische Mededelingen””. Hierin stond een artikel van de heer Frans uit Den Haag, geboren en getogen in Giethoorn. Deze  beschreef de geschiedenis van de werf en de families Smit en Schreur.  Al gauw liep het met de folder  helemaal uit de hand. Ondertussen was Jeroen, de zoon van Jan en Gerda in de zomervakantie op de werf komen werken.  Drie generaties op de werf! Dat was toch wel heel bijzonder en daarom werd besloten dat het maar een echt boek moest worden. En er viel genoeg te vertellen.

Op 1 februari was de officiële presentatie van het boek op de werf in Giethoorn. In de dagen voorafgaand aan de presentatie was de achterste hal geheel ontruimd. Alleen de nieuwte rondvaartboot mocht blijven liggen.  Zo’n 80 mensen werden door de familie Schreur verwelkomd, waaronder ook andere bouwers  van houten schepen, de familie, Brandsma, Piersma en van der Meulen.

 

 

 

Na een kort welkomstwoord van Jan Schreur kreeg de schrijver van het boek, Frans Prins, het woord.

Deze hield een warm pleidooi voor de punter. Hij zeilt al meer dan 40 jaar, maar heeft pas sinds twee jaar een punter. Hij kwam er al snel er achter dat een punter een heel leuk schip is, het leukste schip dat hij ooit heeft gehad. Hij zeilt er mee door het rietland in slootjes waar tien centimeterwater in staat, maar ook op de IJssel en met redelijk weer op het IJsselmeer. Een punter is functioneel tot de laatste spijker.  Het is een boot, waarin je heerlijk kunt rommelen op het water. Kortom de schrijver  heeft veertig jaar van zijn leven verspild in de verkeerde boten. Het is gelukkig, op het laatste moment,  toch nog goed gekomen.

De schrijver heeft een ruime ervaring in de watersport en dus ook met jachtwerven en ligplaatsverhuurders.  Al tien jaar komt hij hier op de werf. Het is een verademing om mensen als  Jan Harm en Jan mee te maken.  Er is vaak tijd voor een bak koffie en een praatje. Daarnaast zijn ze zeer behulpzaam en staan altijd voor je klaar. Dat kom je bij een werf of jachthaven in de Randstad niet vaak meer tegen.  Een goede band met de familie Schreur heeft overigens ook wel zijn nadelen, want nu moet hij dus al meer dan tien jaar een half uur roeien om op de Beulakerwijde te komen. Zoal u weet heeft een echte punteraar geen buitenboordmotor.

 

 

Bij de totstandkoming van het boek hebben twee mensen een belangrijke rol gespeeld.

Al eerder noemde de schrijver de heer Frans uit Den Haag wiens onderzoek voor het boek gebruikt mocht worden. Daarnaast bedankte Frans Prins ook Arend van der Belt uit Giethoorn. De heer Arend van der Belt heeft bij Punterbouw Schreur een tussenpunter laten bouwen en hij heeft daar een prachtige fotoreportage  en beschrijving van gemaakt.

Voordat de eerste exemplaren aan de heren Schreur uitgereikt werden, nodigde de schrijver de stille krachten achter de punterbouwers uit om even naar voren te komen.

De aandacht gaan altijd bijna als vanzelfsprekend naar de heren punterbouwers. Je kunt geen krant openslaan of daar staan de mannen weer achter hun punter op de foto. Maar zonder de hulp en de bijdrage van echtgenotes Jansje en Gerda aan de werkzaamheden van de werf was het nooit zo goed gelopen. Daarom kregen de dames een bloemetje aangeboden.

De heren moesten nóg even wachten, want ook Dirk van Vianen werd naar voren geroepen. Dirk  werkt al bijna dertig jaar op de werf en heeft zijn plaats in het boek dan ook volledig verdiend. Hij heeft volgens de schrijver meegeholpen de geschiedenis van de werf te schrijven. Ook Dirk kreeg dan ook een vloeibaar en hopelijk smakelijk aandenken.

 

Toen werden eindelijk de drie generaties punterbouwers in de schijnwerpers gezet. In de uitnodiging stond dat de eerste exemplaren aan Jan Harm en Jan zouden worden uitgereikt, maar het gebeurde natuurlijk ook aan Jeroen!

Eén van de drie boeken was verpakt als cadeautje. Jan vond namelijk dat je ze in hoorde te pakken en was nogal teleurgesteld toen Jan Harm zei dat dat niet hoorde. Maar toen keek hij zo sneu dat toch maar besloten is om er een kadootje van te maken.

 

 

 

Na de overhandiging nam ook broer Jacob Schreur het woord. Hij vertelde dat toen hij nog op de werf werkte, de punters niet gelakt maar geteerd werden. Ook gebruikte hij vroeger veel meer pennen en duvels dan tegenwoordig. Maar hij had veel bewondering voor de wijze waarop de werf nu door Jan Schreur werd voortgezet.

 

 

 

Het was nog lang gezellig op de werf. Ook waren er verschillende films te zien, waaronder ook films, gemaakt door Dirk van Vianen.

Het boek is tijdens de beurs Boot Holland in Leeuwarden (8 t/m 13 februari) te koop voor de speciale beursprijs van € 10,- op de stand van Punterbouw Schreur.  De normale verkoopprijs is € 13,75.

Het boek is verkrijgbaar bij de VVV Giethoorn, bij Antiquariaat en handboekbindatelier de Boekenmarkt, Woldpromenade 32 in Steenwijk.

 

Twee van de vele krantenartikelen